Napomena: Ove upute o proizvodima samo su ilustrativnog karaktera. Ukoliko trebate savjet u vezi korištenja lijeka obratite se liječniku ili ljekarniku.

Plivit D3 kapi

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Vitamin D i analozi
Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza

Opis

Sastav 1 ml (20 kapi) otopine sadržava 4000 i.j. kolekalciferola.
Pomoćne tvari: metil parahidroksibenzoat, butilhidroksitoluen, polietoksilirano ricinusavo ulje, propilenglikol. Farmaceutski oblik i veličina pakovanja Kapi, otopina; 10 ml Farmakoterapijska skupina i djelovanje Plivit D3 kapi sadržavaju vitamin D3 (kolekalciferol) u vodenoj otopini. Vitamin D3 je esencijalan za apsorpciju i iskorištavanje kalcija i fosfata u organizmu te za ugrađivanje kalcija u kosti. Zajedno s paratiroidnim hormonom i kalcitoninom regulira serumsku koncentraciju kalcija i fosfata. Osim što stimulira apsorpciju kalcija iz tankog crijeva , također mobilizira kalcij iz kosti. Način i mjesto izdavanja Na recept Rok valjanosti Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati na hladnom mjestu (8-15 c), zaštićeno od svjetlosti.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije Prevencija rahitisa u dojenčadi i male djece, osobito pri neadekvatnoj prehrani (hrana s premalo vitamina D, smanjena apsorpcija) i kada je izlaganje suncu onemogućeno (zimski mjeseci), te nadoknada povećanih potreba u trudnica i dojilja.

Doziranje

Doziranje i način uporabe Dojenčad u toku prve godine života: 2-5 kapi (400-1000 i. j.) na dan, ovisno o preporuci liječnika.
Djeca starija od jedne godine, trudnice i dojilje: 2 kapi (400 i. j.) na dan.
Kapi se uzimaju u žličici soka ili mlijeka.
Jedna kap sadržava približno 200 i.j. kolekalciferola. Predoziranje Znakovi predoziranja mogu se pojaviti pri različitim dozama vitamina D, što ovisi o individualnim zanačajkama pojedinca.
U odraslih se mogu pojaviti nakon primjene 20000 do 60000 i.j. ili više na dan tijekom nekoliko tjedana ili mj6seci, a u djece nakon primjene 2000 do 4000 i.j. tijekom nekoliko mjeseci, ali i nakon jednokratnog uzimanja velikih količina. Posljedica kroničnog predoziranja vitaminom D3 je hiperkalcemija čiji su rani simptomi opstipacija, mučnina i povraćanje (češće u djece) te proljev, suhoća usta žeđ, gubitak apetita, slabost, glavobolja, češće mokrenje. Hiperkalcemija može rezultirati generaliziranom kalcifikacijom krvnih žila, bubrega i ostalih mekih tkiva s posljedičnom hipertenzijom, srčanim ili bubrežnim zatajenjem. U djece može biti zaustavljen rast.
Treba prekinuti uzimanje vitamina D3 uzimati hranu bez kalcija i mnogo tekućine. Te mjere obično su dovoljne, ali vitamin D3 može se zadržati u masnom tkivu, pa simptomi predoziranja mogu perzistirati i tjednima nakon što je unos prekinut. Takvi bolesnici mogu se liječiti glukokortikoidima, a samo teška hiperkalcemija zahtijeva intenzivnu terapiju.

Mjere opreza

Mjere opreza Zbog mogućnosti unošenja prevelikih količina kolekalciferola u organizam, treba voditi računa o ukupnom dnevnom unosu vitamina D iz svih izvora (drugi vitaminski pri pravci, mlijeko obogaćeno vitaminom D, riblje ulje, ribe i jaja su prirodni izvori vitamina D). Ukupni dnevni unos vitamina D ne bi trebao biti viši od 1000 i.j. kako u djece, tako i u trudnica i dojilja. Kontraindikacije Hiperkalcemija. Posebna upozorenja Dojenčad mogu biti jače osjetljiva na učinke vitamina; D3 te ga u ovoj dobnoj skupini valja davati s oprezom. Vitamin D3 valja davati s oprezom osobama s oštećenom bubrežnom funkcijom ili kamencima te srčanim bolesnicima, zbog povećane opasnosti u slučaju hi.perkalcemije.
Trudnoća i dojenje
Zbog povećane potrebe za vitaminom D, ovaj je lijek indiciran tijekom trudnoće i dojenja, ali propisana se doza ne smije prekoračiti. Nuspojave Nuspojave se nakon uzimanja preporučenih doza Plivita D3 općenito ne javljaju. O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika. Interakcije Istodobna primjena vitamina D3 s pripravcima koji sadržavaju velike količine kalcija ili s tiazidskim diureticima povećava opasnost od hiperkalcemije. Kolestiramin, kolestipol, neomicin i mineralna ulja smanjuju apsorpciju vitamina D3 iz probavnog sustava. Antikonvulzivi (fenitoin, barbiturati) mogu smanjiti djelovanje vitamina D3 Primjena vitamina D3 s antacidima koji sadržavaju magnezij može uzrokovati hipermagnezemiju.

Napomena: Ove upute o proizvodima samo su ilustrativnog karaktera. Ukoliko trebate savjet u vezi korištenja lijeka obratite se liječniku ili ljekarniku.