Napomena: Ove upute o proizvodima samo su ilustrativnog karaktera. Ukoliko trebate savjet u vezi korištenja lijeka obratite se liječniku ili ljekarniku.

PORTALAK ® sirup

Proizvođač: Belupo
Samo na recept? NE
Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

SASTAV Što sadržava PORTALAK?
Jedna vrećica s 15 ml sirupa sadržava 10 g laktuloze. PAKOVANJE 5 vrećica u kartonskoj kutiji.
20 vrećica u kartonskoj kutiji. FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA Kako djeluje PORTALAK?
PORTALAK je osmotski laksativ koji potiče rad crijeva , dovodi do povećanja obujma stolice, čime omogućava lakše pražnjenje crijeva . NAČIN I MJESTO IZDAVANJA PORTALAK se izdaje bez recepta, u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima. ROK VALJANOSTI Otisnut je na pakovanju.
PORTALAK ne smijete primijeniti nakon isteka roka valjanosti! NAČIN ČUVANJA LIJEKA PORTALAK čuvajte pri temperaturi do 25°C.
Ne smrzavajte zbog mogućnosti kristalizacije laktuloze!
Lijek čuvajte izvan dohvata djece!

Primjena

Kada trebate primijeniti PORTALAK?
PORTALAK primijenite u slučaju zatvora (opstipacije).

Doziranje

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE Kako trebate primjenjivati PORTALAK?
Nakon otvaranja, cjelokupni sadržaj vrećice popijte nerazrijeđen ili razrijeđen s vodom ili voćnim sokom. Tijekom primjene PORTALAKA pijte dosta tekućine (6 do 8 čaša na dan). Dozu PORTALAKA prilagodite tako da postignete 1-2 mekane stolice na dan. Obično je potrebno 24 – 48 sati da lijek počne djelovati. Doziranje u odraslih
Prva tri dana liječenja: 1 do 3 PORTALAK vrećice na dan odjednom (najbolje nakon doručka) ili u više navrata. Nastavak liječenja: 1 do 2 PORTALAK vrećice na dan. Doziranje u djece od 7 do 14 godina
1 PORTALAK vrećica na dan. Doziranje u djece mlađe od 7 godina
O doziranju PORTALAKA u djece mlađe od 7 godina posavjetujte se s liječnikom. Koliko dugo možete primjenjivati PORTALAK?
PORTALAK možete uzimati do tjedan dana. Ukoliko nakon 7 dana od početka primjene PORTALAKA ne postignete željeni učinak (1 do 2 mekane stolice na dan), u pogledu daljnje primjene PORTALAKA savjetujte se s liječnikom. U pravilu, PORTALAK se može primjenjivati i dulje vrijeme. PREDOZIRANJE Što trebate učiniti ako ste uzeli previše PORTALAKA?
Ako ste uzeli prekomjernu dozu PORTALAKA, može doći do proljeva koji može biti praćen slabošću i grčevima u mišićima te vrtoglavicom. U tom slučaju prekinite primjenu lijeka i javite se liječniku.

Mjere opreza

MJERE OPREZA Na što trebate paziti pri primjeni PORTALAKA?
U slučaju pojave alergijske reakcije pri primjeni PORTALAKA odmah prekinite uzimanje lijeka i javite se liječniku! U početku liječenja PORTALAKOM može se javiti proljev. U tom slučaju dozu PORTALAKA smanjite, ali tako da postignete željeni učinak (1 do 2 mekane stolice na dan). Ukoliko proljev potraje i nakon 7 dana od početka primjene, prekinite uzimanje PORTALAKA i savjetujte se s liječnikom. KONTRAINDIKACIJE Kada ne smijete primijeniti PORTALAK?
PORTALAK ne smijete primijeniti ako ste već imali alergijsku reakciju na laktulozu (crvenilo, oticanje usana i jezika, osip, svrbež, gušenje) te ako ste na dijeti bez galaktoze (tj. ako bolujete od galaktozemije). Ne uzimajte PORTALAK bez prethodnog savjetovanja s liječnikom ukoliko imate jake bolove u trbuhu, povišenu tjelesnu temperaturu, ako povraćate, krvarite iz debelog crijeva ili imate crnu stolicu. POSEBNA UPOZORENJA Što trebate znati prije primjene PORTALAKA?
Prije primjene PORTALAKA savjetujte se s liječnikom ukoliko ne podnosite laktozu. TRUDNOĆA I DOJENJE Ako ste trudnica ili dojilja, prije primjene lijeka obavezno potražite savjet liječnika! U pravilu, trudnice i dojilje smiju primjenjivati PORTALAK. NUSPOJAVE Koje neželjene učinke može uzrokovati PORTALAK?
Nuspojave koje se mogu javiti obično su blage i prolazne i najčešće posljedica neprilagođene doze laktuloze te ne zahtijevaju prekid terapije nego je dostatno smanjenje doze. Grčevi, osjećaj nelagode ili boli u trbuhu i proljev najčešće se mogu ukloniti smanjenjem doze. Nadutost i vjetrovi koji se javljaju u početku terapije obično spontano nestaju nakon nekoliko dana. Rijetko se može javiti i osip. Izrazito sladak okus laktuloze u nekih osoba (općenito vrlo rijetko) može izazvati mučninu i povraćanje. U slučaju nuspojave, obratite se liječniku ili ljekarniku! INTERAKCIJE Možete li uzimati PORTALAK istodobno s drugim lijekovima?
Izvijestite ljekarnika o svim lijekovima koje uzimate! Ne primjenjujte PORTALAK dva sata prije ili poslije uzimanja nekog drugog lijeka. Ukoliko uzimate mesalazin (lijek za liječenje ulceroznog kolitisa), prije primjene PORTALAKA potražite savjet liječnika!

Napomene

IME I ADRESA NOSITELJA ODOBRENJA / PROIZVOĐAČA Belupo, lijekovi i kozmetika, d.d.
Ulica Danica 5
48 000 Koprivnica, Hrvatska

Napomena: Ove upute o proizvodima samo su ilustrativnog karaktera. Ukoliko trebate savjet u vezi korištenja lijeka obratite se liječniku ili ljekarniku.