Napomena: Ove upute o proizvodima samo su ilustrativnog karaktera. Ukoliko trebate savjet u vezi korištenja lijeka obratite se liječniku ili ljekarniku.

Heparin krema

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Lijekovi sa zaštitnim djelovanjem na krvožilje
Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav 1 g kreme sadržava: 250 ij. heparin-natrija 15 mg salicilne kiseline 1,5 mg metilsalicilata 1 g gela sadržava 250 ij. heparin-natrija Svojstva Heparin nakon kutane resorpcije sprećava zgrušavanje krvi i tako djeluje preventivno i terapijski na nastajanje, odnosno na već nastale trombe u krvnim žilama. Salicilna kiselina (u koncentraciji do 2%) djeluje kerato- plastički dok analgetik metilsalicilat izaziva lokalnu hiperemiju u koži. Salicilna kiselina i metilsalicilat olakšavaju prodiranje heparina kroz kožu i omogućuju njegovo nakuplanje na mjestu djelovanja.
Podloga gela svojim svojstvima omogućuje dobro prodiranje heparina kroz kožu, a uz to izaziva i olakšavajući osjećaj hlađenja.
Gel je osobito prikladan za primjenu na područjima kože obraslim dlakom. Heparin krema i gel smanjuju upalu, edem, napetost i bol, te pospješuju prokrvljenost oboljelog područja.  Način izdavanja Heparin se smije izdati samo na liječnički recept . Rok valjanosti označen je na pakovanju.

Primjena

Indikacije posljedice i komplikacije venske insuficijencije površinski tromboflebitis; zastojni edem; promjene kože u okolini varikoznog ulkusa; limfangnis, venska i limfna staza, bol i grčevi u listovima;
hemoroidi posljedice sportskih i drugih ozljeda hematom; kontuzija; distorzija; postoperativni ožiljci
izvanzglobni reumatizam burzitis, tendovaginitis; epikondilitis; Dupuytrenova kontraktura prstiju

Doziranje

Način primjena Heparin krema ili gel aplicira se na oboljelo mjesto u tankom sloju 2-4 puta na dan, uz blago utrljavanje Kod tromboflebnisa se ne smije provodni masaža, već se krama ili gel primjenjuju uz elastični zavoj, a po potrebi može se primijeniti i okluzivni zavoj. Trajanje liječenja ovisi o indikaciji, najčešće se provodi oko 15 dana, a u kroničnim slučajevima tjednima.

Mjere opreza

Kontraindikacije Ulkus kruris -osobno ako krvari, druga krvarenja, utvrđena alergija na salicilate (samo za kremu). Nuspojave Rijetko se javljaju alergijske reakcije na sastojke kreme i gela. Upozorenje Heparin se ne smije nanositi na sluznice i na otvorene rane, a u slučajevima infekcije prije primjene kreme ili gela treba provesti odgovarajuću terapiju.

Napomene

Napomena Ni krema ni gel ne masti i ne prlja rublje.

Napomena: Ove upute o proizvodima samo su ilustrativnog karaktera. Ukoliko trebate savjet u vezi korištenja lijeka obratite se liječniku ili ljekarniku.